Een sterk wachtwoordbeleid, regelmatige updates, ransomware-bescherming en het vergroten van het bewustzijn van cyberdreigingen onder medewerkers zijn zomaar een paar maatregelen die Knoworries haar klanten adviseert om de digitale weerbaarheid te verhogen.
Het heeft lang geduurd voordat het Midden- en Kleinbedrijf de noodzaak hiervan inzag en er daadwerkelijk geld en tijd in stak. Onderstaande 10 punten zijn de belangrijkste gevaren die aanleiding geven voor het belang van goede cybersecurity maatregelen.
Securitybewustzijn van werknemers:
Het verhogen van het securitybewustzijn onder werknemers is een belangrijk onderdeel van de verdediging tegen cyberbedreigingen.
Datalekken:
Een aanzienlijk deel van de MKB-ondernemers (28%) maakt zich zorgen over het risico van datalekken, wat wijst op de ernst van de bedreiging die zij vormen voor bedrijfsgegevens en klantinformatie.
IT-storingen en Downtime:
Operationele issues als gevolg van IT-storingen, zoals software bugs of mislukte migraties, worden door ondernemers gezien als een grote zorg, met 27% die zich hier zorgen over maakt.
Malware:
Volgens de overheid zijn vriend-in-noodfraude en malware nog steeds de top-3 cyberdreigingen waarmee MKB's worden geconfronteerd.
Hacking:
Hacking vormt een aanhoudend risico, met 11% van de MKB's die dit aangeven als een belangrijk risico.
Cyberaanvallen:
Er is een groeiende bezorgdheid onder MKB-bedrijven over hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen, vooral bij bedrijven met 500 tot 1.000 werknemers.
Interne ICT-storingen:
Bij 28% van de bedrijven met 10 of meer medewerkers heeft zich een incident met een interne oorzaak voorgedaan.
Externe Cybercriminaliteit:
Externe cybercriminaliteit, zoals phishing of ransomware-aanvallen, is een bedreiging voor 12% van de bedrijven.
Basisbeveiligingsmaatregelen:
Veel bedrijven nemen geen basisveiligheidsmaatregelen, wat hen kwetsbaar maakt voor aanvallen.
Ransomware:
Bescherming tegen ransomware is een cruciaal aspect van cybersecurity voor MKB's.