In 2019 is er een lijst gemaakt met de top 10 meest gebruikte wachtwoorden. De kans is groot dat jij jouw eigen wachtwoord in deze lijst tegenkomt.
Om deze reden proberen hackers deze wachtwoorden als eerste bij een aanval. Je wilt niet dat dit gebeurt in jouw bedrijf.
Hoe kan je er nu voor zorgen dat een makkelijk te raden wachtwoord bij één van jouw collega’s geen risico vormt voor de organisatie? Natuurlijk kan je verplichten om alleen ‘sterke’ wachtwoorden te gebruiken, maar wat als deze uitlekken? Dan heeft de hacker alsnog toegant tot het account.
Top 10 meest gebruikte wachtwoorden (2019):
1. 123456
2. Qwerty
3. 123456789
4. Welkom
5. 12345
6. password
7. welkom01
8. wachtwoord
9. 1234
10. 12345678
Multi-Factor Authenticatie (MFA) biedt de juiste oplossing
Multi-Factor Authenticatie (MFA) is een methode om een extra beveiligingslaag toe te voegen bovenop je normale gebruikersnaam en wachtwoord. Hierdoor wordt er bij een niet-vertrouwde inlogpoging gevraagd of jij het echt bent. Dit gebeurt via jouw mobiele telefoon. Zo kun je gebeld worden of ontvang je een SMS met een tijdelijke code die ingevuld moet worden. De meest eenvoudige manier is het gebruiken van de Microsoft Authenticator-app. Hierbij hoef je maar één keer te klikken, in plaats van het invullen van een code.
Met Multi-Factor Authenticatie zijn er 3 bewijzen die de identiteit bevestigt van de gebruiker;
Een bewijs van kennis, bijvoorbeeld een wachtwoord.
Een persoonsgebonden bewijs, bijvoorbeeld een vingerafdruk of irisscan.
Een bewijs van bezit, bijvoorbeeld een smartphone.
MFA vereist minimaal 2 van bovengenoemde methoden. Het persoonsgebonden bewijs wordt meestal achterwege gelaten, omdat bijna iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon of een smartphone heeft.
Voordelen van Multi-Factor Authenticatie
Het meest voor de hand liggende voordeel van MFA is een betere beveiliging van de accounts. Niet alleen omdat je de ongevraagde toegang beperkt, maar ook een bewustwording bij de gehele organisatie aankaart dat inloggen niet vanzelfsprekend is. Een bedrijf straalt met MFA ook betrouwbaarheid uit naar hun eindklanten. De data wordt veilig verwerkt/opgeslagen en niet iedereen kan zomaar inloggen.
Nadelen van Multi-Factor Authenticatie
Buiten de voordelen neemt MFA ook een paar nadelen met zich mee. Het eerste nadeel is dat er een extra inlogstap bij komt. Deze extra stap hoeft maar enkele seconden te duren, maar de gewenning van het inloggen met alleen je wachtwoord verdwijnt op het moment dat je niet vanaf een vertrouwde locatie inlogt. Het tweede ‘nadeel’ is dat je afhankelijker bent van jouw smartphone. Wanneer je deze vergeet, kun je niet direct inloggen. Wel kun je tegenwoordig ook kiezen voor een alternatieve optie, zoals je vaste directe nummer.
Wil je meer te weten komen over MFA en wat het kan betekenen voor jouw organisatie? Bel ons dan op: 030-2669999 of stuur een mail naar: sales@knoworries.nl. We staan je graag te woord!