Experts Live Netherlands | Knoworries was aanwezig!

Vorige week was het tijd voor de 9e editie van Experts Live Netherlands. Dit jaar is er gekozen om het te organiseren in het congrescentrum 1931 in Den Bosch. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd rondom de laatste oplossingen van Microsoft. Door de jaren heen is Experts Live uitgegroeid tot een van de grootste Microsoft community events. Hierdoor waren er dit keer ook veel internationale sprekers en Microsoft MVP’s.

Het doel van Experts Live is het zoveel mogelijk kennis delen over nieuwe en bestaande technieken. Aangezien IT langzaam ‘verhuist’ naar de Cloud, waren er dit jaar alleen Cloud-gerelateerde sessies.

Techpanel

Het Techpanel was een centrale keynote/panel, dat werd gebruikt als een centraal welkom voor iedereen die dit jaar aanwezig was bij Experts Live. Dit panel ging voornamelijk over wat voor impact de verandering naar Cloud heeft op IT-beheerders. Dit komt doordat Cloud-providers veel taken van IT-beheerders uit handen nemen. De conclusie hieruit is dat IT-Pro’s meer DEV-Ops (applicatieontwikkeling) taken gaan uitvoeren door het maken van applicaties/scripts welke in de Cloud gebruikt worden.

Hieronder een overzicht van een aantal sessies die wij hebben bijgewoond.

Windows Server 2019

Tijdens deze sessie werden meerdere nieuwe functies van Windows Server 2019 uitgelegd en hebben we gezien hoe dit in de praktijk te gebruiken. Een onderdeel hiervan is de nieuwe Windows Admin Center waarmee één of meerdere servers worden beheerd.  Dit is een webapplicatie die op een enkele server geïnstalleerd dient te worden, waarna alle servers en clients binnen het domein kunnen worden gekoppeld. Dit Admin center kan ook gekoppeld worden aan het Azure domein, zodat er meerdere Azure services te gebruiken zijn, zoals:

  • Azure Back-up
  • Azure Network adapter: Hiermee wordt er een extra Netwerk adapter toegevoegd, welke direct in verbinding staat met het netwerk in Azure.
  • Azure File Sync: Dit kan meerdere functionaliteiten toevoegen, waaronder het synchroniseren van de data tussen meerdere File servers. Daarnaast kan het ook functioneren als een soort Cloud-opslag, waardoor alleen de meest gebruikte data lokaal zal worden opgeslagen. Indien een ouder document benodigd is, zal deze automatisch uit de Cloud worden gedownload. Deze functie kan worden vergeleken met de OneDrive synchronisatie naar een SharePoint site.

Security met Office 365 en EMS

Security is tegenwoordig steeds belangrijker. Om deze reden leek het ons een goed idee om hier ook een sessie van bij te wonen. In deze sessie hebben wij gezien hoe de toegang tot applicaties en Office 365 services worden beveiligd met Intune. Binnen Intune is het mogelijk om verschillende regels op te stellen, zoals het wel/niet verplichten van een extra verificatie bij het inloggen.

Werknemers die een keer vanaf hun eigen computer willen inloggen op Office 365, kun je forceren om een 2e verificatie te laten uitvoeren op hun telefoon. Wanneer zij de volgende dag weer op hun device van het werk willen inloggen, is deze verificatie niet meer nodig. Ook is het mogelijk om aan te geven dat er niet mag worden ingelogd vanaf onbekende apparaten, maar alleen vanaf bijvoorbeeld een laptop van het werk.

Tijdens deze sessie is ook laten zien hoe de Administrator-accounts binnen Office en Azure beveiligd worden. Een hacker wil natuurlijk altijd het account met de meeste rechten hebben, omdat hiermee de meeste schade kan worden aangericht. Een goede security is dus erg belangrijk.

SharePoint – Teams – OneDrive

De laatste sessie die wij hebben bijgewoond, sloot het meest aan op de diensten die wij voornamelijk leveren: Modern Workplace, doormiddel van SharePoint en OneDrive. Aangezien wij zelf al een lange tijd werken met deze technieken en hierin ook ver voorlopen op andere bedrijven, was er deze sessie veel sprake van herkenning.

Door te leren over een hoop nieuwe technieken, kunnen wij deze in de toekomst op een goede manier gaan implementeren. Het is voor ons een must om dit soort events te blijven bezoeken, zodat wij onze klant altijd het best van dienst kunnen zijn.

Auteur: Mikey Stolz

Inhoudsopgave