Mixed reality met de HoloLens 2 van Microsoft – deel 1/2

Bij Knoworries zijn wij er als de kippen bij als er iets nieuws op de markt komt. Zo ook met de HoloLens 2 van Microsoft, een mixed realityapparaat waarmee je slimmer kunt werken in een nieuwe realiteit. In twee delen vertellen we graag meer over de HoloLens en zakelijke toepassingen. Dit is het eerste deel. 

Zakelijk aan de slag met de HoloLens 2

Hartstikke leuk zo’n gadget als de HoloLens 2, maar wat kun je er zakelijk mee? Een voor de hand liggende toepassing is in de vastgoedsector. In plaats van een fysieke maquette, bekijk je het bouwontwerp via de HoloLens en ‘plaats’ je het gebouw al direct in de omgeving. Zo zie je de impact op de openbare ruimte voordat de eerste paal is geslagen. Of de verbouwing en inrichting van een woning. Het NET5-programma ‘Verbouwen of verhuizen’ laat al zien hoe mixed reality hierbij kan helpen. Dat is natuurlijk ook toepasbaar op uw nieuwe kantoor of bedrijfsruimte. Denk daarnaast aan de auto-industrie. Om een auto te kunnen ontwerpen is een 3D-visualisatie nodig en dat is vaak een schaalmodel. Met de HoloLens kan men de auto op ware grootte tot in detail bekijken, eromheen lopen en aanpassen voordat een werkelijk testmodel wordt geproduceerd.

Huh, mixed reality? Wat is dat dan?

De termen virtual reality en augmented reality zijn waarschijnlijk niet nieuw. Bij virtual reality (VR) zit je in een digitale werkelijkheid. Ook al lijkt het in sommige gevallen op de echte wereld, het is niet echt. Door een speciale VR-bril heb je geen zicht meer op de buitenwereld en kijk je naar een computer gegenereerd beeld. Bij augmented reality (AR) zie je wel de werkelijke wereld en daarin worden virtuele gegevens en objecten geplaatst. U heeft het vast wel eens gezien tijdens uitzendingen van voetbalwedstrijden. Er worden dan bijvoorbeeld lijnen in beeld gebracht om te zien of een speler buitenspel stond. Dat was een van de eerste toepassingen van AR. En Mixed reality (MR) dan? Dat is een mengeling van de verschillende werkelijkheden. Deze gemengde realiteit is een verzamelterm van Microsoft voor toepassingen die zowel onder VR als AR vallen.  

Hologrammen in 3D toevoegen, verplaatsen en eromheen lopen

De HoloLens 2 van Microsoft is een mixed realityapparaat, waarmee je kunt rondkijken in de echte wereld met virtuele objecten. Met de HoloLens, een hoofdset met bril, kun je objecten niet alleen zien, maar door sensoren en camera’s kun je ook met je handen in het beeld werken en swipen. Zelf objecten maken, toevoegen, aanraken, vergroten en verplaatsen. 

HoloLens 2 in gebruikIn de echte ruimte, waar je op dat moment staat, zie je de objecten als hologrammen in 3DHierdoor kun je ieder detail van dat object goed bekijken en er zelfs omheen lopen. Je kunt daarnaast spraakopdrachten geven en je hebt tegelijkertijd toegang tot je gehele Microsoft-omgeving, je normale werkplek. Zo kun je gewoon je mail beantwoorden, een Teams-meeting starten of een presentatie bekijken. Door de ingebouwde camera’s in de bril kun je bovendien wat jij ziet, laten zien aan anderen. Door de ogen van een ander meekijken dus. Dat is echt heel cool en dat biedt het bedrijfsleven ontzettend veel toepassingsmogelijkheden.

Bekijk de video

En dat is nog maar het begin. Er is zoveel meer mogelijk met de HoloLens. Nu al. Bekijk dit filmpje om meer te weten te komen:

Contact

In het volgende deel gaan we dieper in op de zakelijke toepassingen. Binnenkort dus meer hierover.

Wilt u in de tussentijd met ons overleggen over mogelijke toepassingen van de HoloLens 2 binnen uw bedrijf of gewoon de HoloLens uitproberen

Neem contact op met ons via dit contactformulier of  sales@knoworries.nl. We maken graag een afspraak met u.

Inhoudsopgave